Arkitekten hjælper dig med at vælge det bedste håndværkertilbud
Du er nået til at hyre dygtige, stabile håndværkere, der kan føre dit byggeprojekt ud i livet. Men hvordan undgår du bare at vælge et tilfældig navn i telefonbogen, og hvordan skal du vide, om prisen er rimelig? Det problem kan en arkitekt løse for dig.
Arkitekten ved hvad, det koster at bygge og kan i nogle tilfælde forhandle en bedre pris hjem. Arkitekten tjekker afgivne tilbud for "smuthuller" og det der står med småt.
Arkitekten hjælper dig med at indgå holdbare kontrakter med håndværkerne
-
Det bliver let at udpege det billigste tilbud
Med et godt og detaljeret projektmateriale, kan du høste fordelen nu. Håndværkerne afgiver nemlig tilbud ud fra den samme, præcise beskrivelse af projektet, og derfor bliver deres tilbud direkte sammenlignelige. Derfor er det let at udvælge den rigtige håndværker til. opgaven.
-
Arkitekten tjekker tilbudet for smuthuller
Håndværkere kan indsætte forbehold i deres afgivne tilbud. De individuelle forbehold kan betyde, at du skal lægge ekstraregninger til tilbudssummen, men det kan være svært for dig at gennemskue, præcis hvor store ekstra udgifter forbeholdene kan medføre. Det giver arkitekten dig et overblik over.
-
Arkitekten gennemgår dine håndværkerkontrakter
En aftale er ikke en aftale, før du har den på skrift! Derfor er det vigtigt, at du sikrer dit byggeri med solide håndværkerkontrakter inden byggeriet går i gang. Det hjælper arkitekten dig med.
Hvorfor skal du lade arkitekten stå for håndværkernes kontrakter?
-
Du får et grundigt tjek af håndværkeraftalerne
Du slipper for at bekymre dig om evt. huller i kontrakten, eller om du har overset det med småt. Arkitekten sørger for at indgå klare aftaler, hvor det tydeligt fremgår, hvilket arbejde håndværkeren skal udføre og indenfor hvilken tidsfrist.
-
Du undgår upræcise aftaler og misforståelser
Uden klare, skriftlige aftaler opstår der hurtigt misforståelser mellem håndværkerne og dig som bygherre. Når du fx beder håndværkeren om at lægge gulv i din nye tilbygning, er det så underforstået, at han også leverer materialer, eller står du selv for det? Den slags er arkitekten vant til at holde styr på.
Arkitekten har snor i håndværkerne
Når håndværkerne gør deres entré på byggepladsen, er der brug for overblik og myndigt lederskab. Arkitekten har den faglige ballast, det kræver at styre og kvalitetsikre dit byggeri.
Det kræver is i maven at bygge. Det ved alle, der har været igennem et større byggeprojekt. Hvad gør du, når håndværkerne ringer midt i arbejdstiden og kræver hurtige svar på byggetekniske problemer og detaljer i dit byggeri, som du ikke har den fjerneste viden om? Og er du 100 % sikker på, at du kan gennemskue det, der foregår på byggepladsen? Gør håndværkerne det, de bliver betalt for? Skrider arbejdet frem, som det skal? Derfor kan det være en fordel for dig at Arkitekten styre og føre tilsyn med projektet.
Hvad laver arkitekten i byggeprocessen?
Arkitekten kan påtage sig to forskellige roller: Som tilsynsfører eller byggeleder.
Som tilsynsfører besøger arkitekten byggepladsen løbende og tjekker kvaliteten af det udførte arbejde. Antallet af tilsyn afhænger af projektets størrelse og kompleksitet, men 4-8 tilsyn plejer at være tilstrækkeligt. Som byggeleder fører arkitekten ikke bare tilsyn; han koordinerer også de forskellige hold af håndværkere, afholder byggemøder og sørger for, at budget og tidsplan overholdes.
Som byggeleder indtager arkitekten en mere fremtrædende rolle, og den type byggeledelse vil typisk være relevant for dig, hvis du har valgt fagentreprise til dit projekt, så der skal holdes styr på mange forskellige håndværkere.
Hvorfor kan du ikke selv udføre tilsyn med dit byggeprojekt?
At føre tilsyn kræver mere end blot at kigge lidt til håndværkerne i ny og næ. Du skal vide, hvornår de afgørende øjeblikke opstår i processen, så du er på pletten til at tjekke kvaliteten, før byggeriet skrider videre. Du skal have erfaringen i at se, hvornår arbejdet er dårligt udført og den faglige autoritet til at stå fast på, at fejl bliver udbedret. Så selvom du måske arbejder med projektledelse i dit job og er vant til at lede og fordele arbejde, betyder det ikke nødvendigvis, at du også kan styre dit byggeprojekt.